Vullingen

Vullingen - behandeling

Vullingen bij IJssel Dental

Bij IJssel Dental bieden we moderne vullingsopties aan om je tanden te herstellen die zijn aangetast door cariës of schade. We gebruiken geen amalgaamvullingen meer vanwege de nadelen die deze vullingen met zich meebrengen. In plaats daarvan kiezen we voor hoogwaardige directe en indirecte vullingen, afhankelijk van je behoeften.

Soorten vullingen

Directe Vullingen

  • Composietvullingen: Deze tandkleurige vullingen passen perfect bij je natuurlijke tandkleur en worden vaak gebruikt voor voortanden en zichtbare kiezen. Ze worden ter plekke aangebracht en gevormd om de tand te herstellen. Hoewel composietvullingen esthetisch aantrekkelijk zijn, zijn ze minder geschikt voor het opvangen van sterke kauwkrachten, met name in de achterste kiezen.
  • Glasionomeervullingen: Dit materiaal geeft fluoride af om het tandglazuur te beschermen en wordt vaak gebruikt bij kinderen of in situaties waar minder belasting op de tand staat.


Indirecte Vullingen

  • Porseleinen Inlays/Onlays: Deze vullingen worden in een laboratorium vervaardigd en passen precies bij de tandkleur. Ze zijn zeer sterk en esthetisch aantrekkelijk, ideaal voor grotere restauraties en voor het opvangen van sterke kauwkrachten.
  • Hars Inlays/Onlays: Ook gemaakt in een laboratorium, bieden deze vullingen een sterke en esthetische oplossing voor uitgebreidere schade.

Belangrijke Informatie over Amalgaamvullingen

Bij IJssel Dental plaatsen we geen amalgaamvullingen meer vanwege enkele nadelen, zoals de zichtbare kleur en mogelijke gezondheidsrisico’s door de aanwezigheid van kwik in het materiaal. Er bestaat een risico op blootstelling aan kwikdampen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Wanneer een amalgaamvulling vervangen moet worden, kiezen we vaak voor laboratoriumvullingen of kronen, aangezien composietvullingen mogelijk niet sterk genoeg zijn om de krachten van het kauwen op te vangen, vooral in de achterste kiezen. Laboratoriumvullingen of kronen bieden daarentegen wel de nodige sterkte en duurzaamheid.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat een bezoek aan de tandarts soms vragen en zorgen kan oproepen. Daarom hebben we deze sectie samengesteld om u te voorzien van duidelijke en beknopte antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Mocht uw vraag hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat altijd klaar om u te helpen.

Amalgaamvullingen hebben nadelen zoals een zichtbare kleur en zorgen voor esthetische problemen. Daarnaast kunnen ze door de jaren heen uitzetten en krimpen, wat kan leiden tot verdere schade aan de tand.

Als een amalgaamvulling breekt of verslijt, is het meestal nodig om deze te vervangen door een andere vulling of een kroon. Laboratoriumvullingen of een kroon bieden een sterkere en esthetischere oplossing.

Laboratoriumvullingen zoals porseleinen of hars inlays/onlays worden in een laboratorium vervaardigd en bieden een sterke, duurzame en esthetische oplossing voor grotere of uitgebreidere schade. Directe vullingen worden ter plekke geplaatst en zijn geschikt voor kleinere herstellingen.

Tijdens de eerste afspraak wordt een afdruk van je tand genomen en een tijdelijke vulling geplaatst. De permanente vulling wordt in een laboratorium vervaardigd en bij de tweede afspraak geplaatst.

De kosten variëren afhankelijk van het type vulling. Directe vullingen kosten meestal tussen de €40 en €150, terwijl laboratoriumvullingen tussen de €200 en €600 kunnen kosten. We bespreken de exacte kosten tijdens je consult.

Directe vullingen zoals composiet en glasionomeer gaan doorgaans 5-10 jaar mee. Laboratoriumvullingen zoals porseleinen inlays kunnen tot 15 jaar of langer meegaan, afhankelijk van mondhygiëne en het gebruik.

Zorg voor goede mondhygiëne door regelmatig te poetsen en te flossen, en beperk suikerhoudende voedingsmiddelen. Regelmatige tandartscontroles helpen ook om je mondgezondheid te monitoren.