Diagnostiek en Röntgenfoto’s

Diagnostiek en Röntgenfoto's

Diagnostiek en Röntgenfoto’s bij IJssel Dental

Bij IJssel Dental maken we gebruik van geavanceerde diagnostische technieken, waaronder röntgenfoto’s, om een helder en volledig beeld van je mondgezondheid te krijgen. Deze hulpmiddelen stellen ons in staat om aandoeningen vroegtijdig op te sporen en de juiste behandelingen voor te stellen, zodat we jouw gebit optimaal kunnen verzorgen.

Wat is diagnostiek?

Diagnostiek is het proces waarbij we je mond, tanden en tandvlees onderzoeken om eventuele problemen te identificeren. Dit kan handmatig gebeuren, maar we maken ook gebruik van röntgenfoto’s om zaken te zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Dit helpt ons om een volledige en nauwkeurige diagnose te stellen.

Waarom zijn röntgenfoto’s belangrijk?

Röntgenfoto’s zijn essentieel omdat ze ons in staat stellen om problemen te detecteren die zich onder het tandvlees of in het kaakbot bevinden, zoals verborgen gaatjes, ontstekingen of afwijkingen in de kaakstructuur. Door regelmatig röntgenfoto’s te maken, kunnen we problemen vroegtijdig opsporen en behandelen voordat ze ernstiger of pijnlijker worden.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat een bezoek aan de tandarts soms vragen en zorgen kan oproepen. Daarom hebben we deze sectie samengesteld om u te voorzien van duidelijke en beknopte antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Mocht uw vraag hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat altijd klaar om u te helpen.

De frequentie van röntgenfoto’s hangt af van je individuele mondgezondheid. Voor de meeste mensen is het voldoende om om de paar jaar röntgenfoto’s te laten maken, maar als je een geschiedenis hebt van tandproblemen, kan je tandarts adviseren om vaker foto’s te maken.

Ja, röntgenfoto’s zijn veilig. Bij IJssel Dental maken we gebruik van digitale röntgenapparatuur, die de stralingsdosis minimaliseert. De hoeveelheid straling die je ontvangt is zeer gering en het risico op bijwerkingen is minimaal.

Als je zwanger bent of denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, is het belangrijk om dit aan je tandarts te melden voordat er röntgenfoto’s worden gemaakt. In veel gevallen kunnen röntgenfoto’s worden uitgesteld tot na de zwangerschap, tenzij er een dringende noodzaak is. Je tandarts zal dit met je bespreken om de beste beslissing voor je gezondheid en die van je baby te nemen.

Röntgenfoto’s kunnen verschillende problemen opsporen die niet zichtbaar zijn tijdens een reguliere controle. Dit omvat verborgen gaatjes, ontstekingen, abcessen, cysten, tumoren, en afwijkingen in het kaakbot. Ze kunnen ook helpen bij het controleren van de positie van verstandskiezen en het evalueren van schade na een trauma.

Voor röntgenfoto’s is meestal geen speciale voorbereiding nodig. Het enige wat je hoeft te doen is eventuele metalen voorwerpen, zoals sieraden, uit de buurt van je hoofd en nek te verwijderen om verstoringen op de foto te voorkomen. Je tandarts zal je verdere instructies geven indien nodig.

Nee, het maken van röntgenfoto’s is een pijnloze procedure. Sommige patiënten ervaren een beetje ongemak door het vasthouden van de röntgensensor in de mond, maar dit duurt slechts enkele seconden.

Na het maken van de röntgenfoto’s zal je tandarts de beelden zorgvuldig bekijken en eventuele afwijkingen of problemen met je bespreken. Op basis van de bevindingen stellen we een behandelplan op om je mondgezondheid te optimaliseren. We bewaren deze beelden ook in je dossier voor toekomstige referentie.