Kunstgebit

Kunstgebit behandeling - IJssel Dental

Kunstgebit bij IJssel Dental

Een kunstgebit is een vervangend gebit voor mensen die geen natuurlijke tanden meer hebben of voor wie het behouden van hun eigen tanden niet meer mogelijk is. Bij IJssel Dental bieden we op maat gemaakte kunstgebitten aan, waaronder volledige kunstgebitten, gedeeltelijke kunstgebitten met een frame en klikgebitten met implantaten. Deze kunstgebitten zorgen voor een comfortabele pasvorm en een natuurlijke uitstraling.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een verwijderbare prothese die de ontbrekende tanden en het tandvlees vervangt. Het kan volledig zijn (voor volledige tandvervanging) of gedeeltelijk (voor het vervangen van enkele ontbrekende tanden). Kunstgebitten worden gemaakt van duurzame materialen zoals acrylhars en kunnen een metalen frame bevatten voor extra stabiliteit.

Informatie over het kunst- en klikgebit

Wat is een kunstgebit met een frame?
Een kunstgebit met een frame, ook wel een frameprothese genoemd, heeft een metalen structuur die de kunsttanden en het kunsttandvlees ondersteunt. Het frame zorgt voor een stevige en stabiele pasvorm door op de natuurlijke tanden of implantaten te rusten. Dit type kunstgebit biedt vaak meer comfort en een betere functie dan een traditionele prothese.

Wat is een klikgebit met implantaten?
Een klikgebit is een geavanceerd type kunstgebit dat op implantaten wordt bevestigd. Dit type prothese biedt een stabiele en veilige pasvorm door middel van een klik- of schroefsysteem dat de kunsttanden stevig op hun plaats houdt. Het is vooral nuttig voor mensen met aanzienlijke kaakbotresorptie (afname van kaakbot), waarbij een traditioneel kunstgebit moeilijk goed blijft zitten. Klikgebitten met implantaten kunnen de pasvorm verbeteren, het kauwen vergemakkelijken en ongemak verminderen.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat een bezoek aan de tandarts soms vragen en zorgen kan oproepen. Daarom hebben we deze sectie samengesteld om u te voorzien van duidelijke en beknopte antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Mocht uw vraag hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat altijd klaar om u te helpen.

Het plaatsen van een kunstgebit gebeurt in verschillende stappen. Eerst worden er afdrukken van je mond genomen om een op maat gemaakte prothese te maken. Tijdens een aantal voorbereidende afspraken worden het kunstgebit en de pasvorm getest. Zodra het kunstgebit goed past, wordt het definitief geplaatst. Bij kunstgebitten met een frame en klikgebitten met implantaten worden extra stappen genomen om de stabiliteit en pasvorm te optimaliseren.

Het proces van het maken en plaatsen van een kunstgebit duurt meestal enkele weken. Dit omvat meerdere afspraken om afdrukken te maken, het passen van de prothese en eventuele aanpassingen om ervoor te zorgen dat het kunstgebit goed past en functioneert. Kunstgebitten met een frame en klikgebitten met implantaten kunnen iets meer tijd vergen door de complexiteit van de frameconstructie of de implantaatprocedure.

De kosten van een kunstgebit variëren afhankelijk van het type prothese en de complexiteit van de behandeling. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €1000 en €2500. Kunstgebitten met een frame en klikgebitten met implantaten kunnen aan de hogere kant van dit bereik liggen. Tijdens je consult bespreken we de kosten en eventuele betalingsmogelijkheden op basis van je specifieke situatie.

Het is belangrijk om je kunstgebit dagelijks schoon te maken. Poets het met een zachte tandenborstel en een speciaal kunstgebitreinigingsmiddel om vlekken en bacteriën te verwijderen. Spoel het kunstgebit ook regelmatig af met water en bewaar het in een oplossing wanneer je het niet draagt. Regelmatige controles bij je tandarts zijn ook essentieel om de pasvorm en conditie van je kunstgebit te onderhouden.

Ja, met een kunstgebit kun je meestal normaal eten en praten, hoewel het even kan duren om aan de nieuwe prothese te wennen. Begin met zachte voeding en bouw dit langzaam op. Als je problemen ondervindt met spreken of kauwen, neem dan contact met ons op voor advies en eventuele aanpassingen.

Als je merkt dat je kunstgebit niet goed past of ongemak veroorzaakt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dit geldt vooral voor kunstgebitten bij veel resorptie van het kaakbot, waar een traditionele kunstgebit mogelijk niet goed blijft zitten. We kunnen een klikgebit met implantaten overwegen om de pasvorm te verbeteren en een betere stabiliteit te garanderen.

Een kunstgebit kan meerdere jaren meegaan, maar het kan nodig zijn om het na verloop van tijd te vervangen of aan te passen, vooral als er veranderingen in je mondstructuur optreden. Regelmatige controles bij je tandarts helpen om te zorgen dat je kunstgebit goed blijft passen en functioneren. Klikgebitten met implantaten kunnen ook profiteren van deze aanpassingen om de integriteit van de implantaten en prothese te waarborgen.