Kronen

Kronen behandeling - IJssel Dental

Kronen bij IJssel Dental

Kronen zijn tandheelkundige restauraties die worden toegepast om beschadigde of verzwakte tanden te herstellen. Bij IJssel Dental bieden we op maat gemaakte kronen aan die niet alleen de functionaliteit van je tanden verbeteren, maar ook hun natuurlijke uitstraling behouden.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kap die over een beschadigde of verzwakte tand wordt geplaatst ter versterking en bescherming. Deze kronen worden vervaardigd uit duurzame materialen zoals porselein, keramiek of een combinatie van metaal en porselein, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Waarom kiezen voor een kroon?

Kronen zijn bijzonder geschikt voor het herstellen van tanden die ernstig zijn aangetast door slijtage, zuur, trauma of grote vullingen. Ze kunnen ook worden gebruikt om een tand na een wortelkanaalbehandeling te versterken of om een tandimplantaat te bedekken. Kronen helpen om zowel de normale functie als de esthetiek van je tand te herstellen.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat een bezoek aan de tandarts soms vragen en zorgen kan oproepen. Daarom hebben we deze sectie samengesteld om u te voorzien van duidelijke en beknopte antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Mocht uw vraag hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat altijd klaar om u te helpen.

Het plaatsen van een kroon gebeurt in twee fasen. In de eerste afspraak wordt de beschadigde tand voorbereid en wordt een afdruk gemaakt om de op maat gemaakte kroon te vervaardigen. Je ontvangt een tijdelijke kroon ter bescherming. Bij de tweede afspraak wordt de permanente kroon geplaatst en aangepast om ervoor te zorgen dat deze goed past en functioneert.

Het proces van het plaatsen van een kroon duurt meestal twee afspraken, met een tussenperiode van ongeveer 1 tot 2 weken om de kroon op maat te maken. De eerste afspraak omvat het voorbereiden van de tand en het maken van de afdrukken. Tijdens de tweede afspraak wordt de permanente kroon geplaatst.

De kosten van een kroon variëren afhankelijk van het gebruikte materiaal en de complexiteit van de behandeling. Gemiddeld liggen de kosten voor een kroon tussen de €500 en €1000 per kroon. Tijdens je consult geven we je een duidelijk overzicht van de kosten en bespreken we eventuele betalingsmogelijkheden.

Het plaatsen van een kroon is meestal pijnloos, omdat de procedure wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. Na de ingreep kun je enige tijdelijke gevoeligheid ervaren, vooral bij koud of heet voedsel. Dit ongemak verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Als je ernstige pijn of andere problemen ervaart, neem dan contact met ons op.

Kronen zijn ontworpen om langdurig mee te gaan. Met goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles kunnen kronen tientallen jaren meegaan. Het is belangrijk om je tand en kroon goed te verzorgen en regelmatig je tandarts te bezoeken voor controles.

Ja, een kroon kan ook worden geplaatst als een tand al gedeeltelijk verloren is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om eerst de tand op te bouwen met opvulmaterialen voordat de kroon wordt geplaatst. Je tandarts zal de beste aanpak bepalen op basis van de staat van je tand en je algehele mondgezondheid.

Je onderhoudt een kroon op dezelfde manier als je natuurlijke tanden. Poets je tanden en de kroon twee keer per dag met fluoride tandpasta, gebruik dagelijks flosdraad of interdentaal borsteltjes om de ruimte rondom de kroon schoon te houden, en bezoek regelmatig je tandarts voor controles en professionele reinigingen.